Saturday, October 3, 2015

Proof Why The Malays Are Not Only Naive But Jealous

Niat Hanya Ingin Bantu Ayah Hilang Barang Di Facebook, Tapi Akhirnya Dihentam Netizen Kerana..

October 2nd, 2015 | by Ash Nordin | 102 comments
hentam
Pada mulanya, niat wanita ni hanya ingin membantu ayahnya yang mengalami kerugian apabila kereta ayahnya dipecah masuk oleh pencuri dan beberapa barang berharga hilang dan dokumen penting ayahnya hilang.
Selepas itu, wanita ini mengemas kini status di Facebook ingin meminta bantuan, tetapi akhirnya lain pula yang jadi apabila dihentam netizen.. Nak tahu kenapa?

Kerana minta tolong dalam bahasa inggeris, wanita ni dihentam

Screen Shot 2015-10-02 at 1.22.29 AM
Ok lah bagi yang memang tak faham tu kami translate kan ye, seorang anak perempuan ingin membantu apabila kereta milik ayahnya dipecah masuk oleh pencuri dan beberapa barang, wang dan dokumen penting hilang termasuk lah dokumen atau medical report dari HuKm mengenai penyakit cancer ayahnya. Dia berharap agar dokumen tu dikembalikan semula kerana dokumen tu amat penting.

‘Nak minta tolong cakap omputih, ingat ni luar negara ke?’


Screen Shot 2015-10-02 at 1.51.29 AM

Screen Shot 2015-10-02 at 1.25.42 AM
Screen Shot 2015-10-02 at 1.34.48 AM
IT DOES NOT MATTER WHAT LANGUAGE A PERSON CHOOSE TO WRITE.
THE MESSAGE FOR HELP WAS THERE.
IF ONE CANNOT HELP THEN SHUT UP.
I NOTICE FROM MY EXPERIENCE, MAJORITY OF THE MALAYS ARE JEALOUS AND DO ENVY PEOPLE WHO CAN SPEAK OR WANTS TO LEARN ENGLISH.
I EVEN KNOW OF MANY MALAYS WHO THINK THEY ARE SUPER CLEVER BECAUSE THEY ARE RICH DENY PEOPLE IN NEED OF HELP IN BUSINESS OR FINANCIAL DIFFICULTIES.
TODAY MANY PEOPLE HAVE LOST THEIR JOBS.  MANY ARE IN THEIR LATE FORTIES WITH MOUTH TO FEED.  WHY TELL GRANDMOTHER STORY AND STOP HELP FROM GOING TO THEM.

No comments:

Ragging in UPNM